İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD, Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırdı. Ankara’dan birbiri ardına sert açıklamalar geldi: “Müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor”

ABD’nin GKRY’ye Yönelik Silah Ambargosunu Kaldırma Kararı Ankara’nın sert tepkisi ile karşılandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanlığı ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik birbiri ardına sert açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bu karar sonrasında, “”Avrupa’nın Ada’da yaptığı hataların ABD tarafından tekrarlanmasıdır.” yorumunu yaptı. Oktay, “Bölgede çatışma riskini artıracak bu tür yaklaşımlara karşı Türkiye olarak KKTC’nin ve Kıbrıs Türkü’nün güvenliğini, huzur ve refahını garanti altına alacak adımları atmaya devam edeceğiz.Türkiye ve KKTC, bölgede kendilerine karşı oynanan oyunların farkındadır. Millet olarak kararlılıkla ve kenetlenmiş bir halde bu oyunları birlikte bozacak, geleceğe beraberce yürüyecek, bu oyunların parçası olanları da affetmeyecektir.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ise “Bu karar Ada’daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır.” denilerek, “Bu kararın Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceği de muhakkaktır.” yorumunda bulunuldu.

Bakanlık açıklaması şöyle: Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır.

ABD’nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz.

Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, “ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosunu kaldırması tümüyle yanlış bir karardır. Rum yönetimi Ada’da istikrarsızlığı ve çözümsüzlüğü üreten taraftır. Bu karar, Rum yönetiminin hukuksuz taleplerini teşvik etmektir.” dedi. Çelik şunları söyledi:

Türkiye ve KKTC, hukuk, diplomasi ve hakkaniyet dışında hiçbir yolla karar almaya zorlanamaz. Biz hakkaniyet temelinde müzakereden yanayken, Yunanistan korsan anlaşmalarla bu zemini tahrip etmiştir. Güney Kıbrıs Yönetimi asla Kıbrıs Türklerinin haklarını gaspedemez.Türkiye garantör ülke olarak KKTC’nin hak ve menfaatlerini korumaya muktedirdir. Cumhurbaşkanımızın mesajı açıktır; hak ve menfaatlerimiz konusunda hiçbir dayatmayı kabul etmeyiz ve asla taviz vermeyiz. Türkiye, KKTC’ye yapılmak istenen hiçbir haksızlığa izin vermeyecektir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights