İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Bizi ırgalamaz”

Haber: Sibel Yeşilmen

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, “(AB Liderler Zirvesi) Türkiye’ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye’yi çok fazla da ırgalamaz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10-11 Aralık’ta ya Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye bir yaptırım çıkarsa tavrınız ne olur. Zirve öncesi liderlere bir çağrınız olur mu?” sorusu üzerine, şunları kaydetti:

“Türkiye’ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı, Türkiye’yi çok fazla da ırgalamaz. Biz, resmi olarak 1963’ten bu yana AB bize zaten sürekli yaptırım uyguluyor. Hiçbir zaman AB dürüst davranmamıştır. Hiçbir zaman AB verdiği sözün arkasında durmamıştır. Ama biz o günden bugüne hep sabrettik. Hala da sabrediyoruz. Şu anda atacakları adımlar, verecekleri kararlar nedir bunların hepsini göreceğiz ama samimi olan, dürüst olan liderler zaten bu sürece yönelik gayet dik duruyorlar ve Türkiye’ye karşı yapılacak bu tür yaklaşımlara da sıcak bakmıyorlar.”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in açıklamalarının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aslında sürekli masadan kaçanlar bunlar. Hiçbir zaman bunlar masada durmadılar.” ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Yunanistan’ı tekrar masaya çağırdığını ancak yine masadan kaçtıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ondan önceki süreçte de sürekli masadan kaçtılar. Özellikle de bir farklı adım da örneğin ‘Arnavutluk-Türkiye-Yunanistan arasında bir adım atılsın’ dendi bunda da yine ne yazık ki masaya gelmediler. Bu tür hep masadan kaçma, hep yalan üzerine siyaset, böyle bir yaklaşımın içerisindeler. Biz ise dünden bugüne nasıl dik durduysak bundan sonra da dimdik yolumuza devam ediyoruz. Doğu Akdeniz’le alakalı olarak da bizler oradaki haklarımız neyse bu haklarımızı korumaya devam edeceğiz, bunun yanında Kuzey Kıbrıs’ın haklarını sonuna kadar korumaya devam edeceğiz, buralardan taviz vermemiz asla mümkün değildir. Ama eğer Yunanistan gerçekten bir komşu olarak dürüst davranırsa bizler de masada olmaya devam ederiz.”

“Şu anda yapacağımız açıklamaları da erken buluyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin ABD seçimleri sonrasında yeni yönetimle birlikte Türkiye-ABD ilişkilerinde nasıl bir süreç beklediğini sorması üzerine, “Ben Biden’la yabancı birisi değilim. Biden’la Obama döneminden de gayet iyi tanışan birisiyim.” karşılığını verdi. 

Rahatsızlığı döneminde Joe Biden’ın kendisini evinde ziyaret ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Dünyada siyaset maalesef çok çirkin ilerliyor. Yani aklına herhangi bir şey gelen, bakıyorsunuz hemen masaya yaptırımı getiriyor. Yani Türkiye ile Amerika arasında nasıl bir süreç var, yani biz NATO’da beraber değil miyiz? NATO’da iki önemli ülke değil miyiz? Yani bugün Amerika’dan sonra ilk 5’in içerisinde yer alan NATO ülkelerinden bir tanesi Türkiye’dir ve bunu kendileri de hep itiraf etmişlerdir. Şu anda ise maalesef bizim silah alımlarıyla alakalı konularda attıkları adımları veya ifadeleri doğrusu şık bulmuyoruz. Özelliklede şu anda Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusunda yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Ben şu anda yaptığımız, yapacağımız açıklamaları da erken buluyorum. Sayın Biden şöyle görevi bir üstlensin, görevi üstlendikten sonra herhalde Sayın Biden’la da oturup bazı şeyleri konuşacağız. Geçmişte gerek Türkiye’de gerek Amerika’da bir araya gelip oturup konuştuğumuz gibi yine bunları konuşacağız. Biliyorsunuz uluslar arasında özellikle hele hele siyasette çatışma olmaz, diplomaside özellikle bu konular görüşülerek, anlaşarak bir yol bulunur. Sizin ülkenizden birileri oralara negatif bazı şeyler sufle edebilir o önemli değil, onlar siyasetin acemileridir zaten ama biz Amerika’yla bu süreci çok daha farklı bir şekilde işleteceğimize inanıyorum.”

Bir gazetecinin yargıda reformun gündeme gelmesi sonrasında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin yeniden mülkiyet hakkı, malların geri iadesi gibi söylemleri ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gibi söylemlere ilişkin düşüncelerini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

“Yani yargının işine müdahale etmek tabii benim haddime değil ama şunu herkesin bilmesi lazım ki yani biz özellikle Selahattin Demirtaş gibi bir teröristin bu noktada varsa sözde hakkını koruyacak değiliz ki böyle bir şey yok. Ben inanıyorum ki bizim yargımız Selahattin Demirtaş gibi bir teröriste böyle bir imkan hazırlamaz. Kaldı ki Kobani’nin faili odur, Diyarbakır’ın faili odur, Yasin Börü’nün faili odur. Yani bunları görmezden mi geleceğiz, yargımız bunları görmezden mi gelecek? Biz ne gerekiyorsa sonuna kadar bu mücadeleyi verir ve böyle bir teröristin asla önünün açılmasına yol vermeyiz.”

Mülkiyet hakları söylemlerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mülkiyet hakları noktasında da durum aynı. Yani bunların mülkiyet hakkı diye bir şeyi yok ki bunların bir defa bu millete, bu garip gurebaya, bu fakir fukaraya ödemesi gereken çok büyük hesapları var. Yani bunca insanlar öldürüldü onların mülkiyet hakları ne olacak? FETÖ de aynı şekilde bunca insanlar öldürüldü, şu anda İngiltere’ye kaçmış olan zat, İngiltere’de bulunan zat acaba bunun bedelini nasıl ödeyecek? Niye kaçak? Gel o zaman ülkende dur. Biz bunun mücadelesini veriyoruz, vermeye de aynı şekilde devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights