İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cevabını veririm dedi ve…

Son güncelleme tarihi 17 Nisan 2021

Haber: Sibel Yeşilmen

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da hazır bulunduğu kabul, 45 dakika sürdü.

Dendias kabul sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. İki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısının ilk kısmında iki Bakan olumlu mesajlar verdi ancak Dendias, : ‘Türkiye hem Ege’de hem Doğu Akdeniz’de kurallara aykırı davranıyor’ deyince Türkiye’yi eleştirince Çavuşoğlu sinirlendi. Çavuşoğlu: Türkiye’ye yönelik ithamları kabul etmeyiz. Basının önünde ülkemi ve milletimi itham ederseniz bunun da cevabını vermek durumundayız” diyerek tepki gösterdi. Çavuşoğlu: Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği söylemini kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Ben konuşmamda Yunanistan’ı itham edici ifadede bulunmadım. Nikos Dendias maalesef ülkeme dönük olarak son derece kabul edilemez ithamlarda bulundu. Yunanistan’ın egemenlik haklarıyla ilgili konuştu, bunu kabul etmem mümkün değildir. Bizim attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir. Bu konuyu kendi aramızda mutabık kaldığımız halde buraya gelip Türkiye’yi suçlarsanız bunların cevabını vermek durumunda kaldım. Ayrıca biz Rum Ortodoksları kabul ediyoruz. Ama sizin Yunanistan’daki Türk azınlığa ‘Sen Türk değilsin Müslümansın demeniz’ uluslararası hukuka aykırıdır. Üç tane mahkeme kararı var. Peki bunlar Rum Müslüman mı? Bunlar kendisini Türk olarak ifade ediyorsa Türk’tür.

Anlaşmalar konusunda biz farklı düşünebiliriz. Libya ile olan anlaşmalarda tabii ki aynı düşünmüyoruz. AB Komisyonu’nun bunu kınaması bir şey ifade etmez. AB Komisyonu’nun ne dediği bizim umurumuzda değil. Göç konusunu ne Avrupa ne de Yunanistan’a karşı kullanmadık. Sizin 4 yılda 80 bin insanı geriye ittiğinizi, Türkiye üzerinden gitmeyenleri nasıl denize attığınızı anlattık. Buraya çıkıyorsunuz basının önünde Türkiye’yi suçlamaya kalkıyorsunuz. Bunları kabul etmem mümkün değil.

Türkiye olarak biz üçüncü taraflar yerine iki ülke olarak bu meseleleri konuşmaya, samimi diyalog çerçevesinde görüş ayrılıklarımızı azaltmaya hazırız. Basının önünde ülkemi ve milletimi ağır bir şekilde itham ederseniz benim cevap vermem gerekiyor, teşekkür ediyorum.”

Dendias bunun üzerine, “Senin çalışma arkadaşların kraldan daha kralcı” diyerek Çavuşoğlu’na tepki gösterdi. Dendias, “Doğu Akdeniz’de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam diye konuştu.

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights