İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Dışişleri’nde çarpık yönetim”

Sibel Yeşilmen

Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 42 gündür enkaz altında olan Dışişleri Hatay Temsilcisi Büyükelçi Devrim Öztürk’ün enkaz altında kalması bir kader değildir. AKP döneminde Dışişleri Bakanlığı’nın çarpık yönetim anlayışı ve umursamazlığının bir sonucudur. Yurt dışındaki temsilcileklerimizi eş dost, ahbap çavuş ilişkisiyle siyasi atamalarla doldurdukları için, bakanlığın deneyimli büyükelçileri Hatay, Edirne, Gaziantep, Diyarbakır, İzmir, Antalya’daki irtibat bürolarına gönderiliyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışında bina kiralarken sağlam olup olmadığı konusunda her türlü incelemeyi yaptırdığını belirten Çakırözer, “O zaman Hatay’a atanan Büyükelçi Devrim Öztürk’e tahsis edilen konut, Rönesans Rezidans’tan alınırken ya da kiralanırken aynı hassas inceme yapıldı mı? Yapılmadıysa sorumlular hakkında Dışişleri Bakanlığı’nda bir soruşturma başlatıldı mı?” dedi.

Bu devlete 35 yıl hizmet etmiş bir büyükelçinin 42 gündür bulunamamış olmasının yanı sıra sorgulanması gereken önemli bir husus var: Dışişleri Bakanlığımızın kendi topraklarımız içinde yerleşik diplomatik temsilcilik açarak oralara büyükelçiler atama politikası yanlıştır. AKP öncesinde sadece İstanbul’da bir Dışişleri Bakanlığı Temsilciliği vardı. O da birçok konsolosluk orada olduğu için ve uluslararası toplantılar orada yapıldığı için.  2011 sonrasında yurt içi irtibat büroları adı altında İzmir, Hatay, Edirne, Gaziantep, Diyarbakır ve Antalya’ya ofisler açıldı. Son dönemde de bu bürolara hiç olmayacak biçimde büyükelçiler atandı. Oysa ülkemizin herhangi bir bölgesinde uluslararası bir gelişme olduğu ve personele yerinde ihtiyaç duyulduğu takdirde geçici görevlendirme öteden beri mümkün. Devletin valisi kaymakamı ve diğer tüm birimleri işlevlerini normal sürdürürken, Dışişleri Bakanlığı’nın ülke içinde temsilcilik açmasının, hadi açtı oraya büyükelçiler görevlendirmesini sorgulamalıyız. Bir büyükelçi bir ülkenin başka bir ülkedeki en üst düzey temsilcisidir. Öyleyse aynı ülke içinde birçok ilde  büyükelçi görevlendirme mantığı nedir?”

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights