İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gümrük vergilerindeki artış ve art arda Türk ürünlerine konulan yasaklara rağmen Türkiye-Irak ticaret hacmi ilk 10 ayda 12,6 milyar Dolar gerçekleşti

Son güncelleme tarihi 5 Şubat 2020

Haber: Sibel Yeşilmen

Rakamları Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız paylaştı. Irak’taki iç karışıklıklar yüzünden gözümüz kulağımız bu ülkedeki olaylara ve siyasi gelişmelere çevrilmişken, bir süredir yazmaz olduğumuz yumurta ve tavuk ürünlerine getirilen yasaklara rağmen hiç de fena görünmüyor gelinen aşamada iki ülke ticaret hacmi.
Hedef 20 milyar Dolar.
2019 ilk 10 ayın toplam ticaret hacmi ise 12,68 milyar Dolar gerçekleşmiş. Yani hayaller, gerçekler. Niye çok daha iyi olmadı çünkü hatırlatalım Irak’ın ithalat yasağı koyduğu Türk ürünlerinin sayısı 92’ye çıktı geçenlerde, belki en bilindikleri yumurta ve tavuk ama takım elbiseye bile yasak koymuş durumda Irak.

Yasaklarla da kalmıyor Bağdat yönetimi Gümrük vergilerini de arttırmış durumda. Dolayısıyla çifte engeller sıkıntıya sokuyor iş insanlarımızı. Çifte gümrük uygulamasının kaldırılmış olması iş insanlarımızı rahatlatmıştı ancak ardından gelen bu artan gümrük vergileri ve yasaklar yine kötü olmasa da hedefe daha yaklaşmayı engellemiş görünüyor.

2012-2019 arası iki ülke dış ticaret verileri de aşağıdaki tabloda görülebilir, ki bu tablo da Büyükelçi Fatih Yıldız tarafından sosyal medyasında paylaşıldı. 2013”teki 16 milyar dolarlık hacmin 13 milyarlara düşmesinin nedeni ise hiç kuşkusuz Irak’taki DEAŞ varlığı . Ki hatırlatalım dün (10 Aralık 2019) DEAŞ’ın Irak’tan defedilişinin 2.yıldönümüydü.

Öte yandan yine rakamları analiz etmeye devam edersek İran’a uygulanan petrol ambargosunun Türkiye-Irak ticaret hacminde olumlu etkisi dikkat çekiyor. Çünkü Türkiye Irak’tan ham petrol ithal ediyor, 1.sırada ham petrol ve petrol ürünleri yer alıyor.

Peki en fazla hangi ürünü gönderiyoruz Irak’a, altın başı çekiyor. 1 milyar dolarlık altın satışı mevcut, altından sonra da gofret satıyoruz Irak’a, ancak yönetimin Türk gofretini de yasaklamak istediği gelen haberler arasında.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights