Sibel Yeşilmen
Kathimerini gazetesi, Ankara ve Atina’nın askeri tatbikatları asgari düzeyde tutmak için gayrı resmi anlaştığını duyurdu. Türkiye’de yaşanan deprem ve Yunanistan’daki tren kazasının ardından seçimler öncesi tarafların Ege’deki askeri tatbikatları asgari seviyede tutmak için gayrı resmi bir anlaşmaya vardığı yazdı. Konuya ilişkin ne Türkiye ne de Yunanistan resmi bir açıklama yapmadı.
Bu arada Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcıları Büyükelçi Burak Akçapar ve Konstantinos Fragkogiannis, iki ülke arasında Pozitif Gündem kapsamındaki Ortak Eylem Planı’nın dördüncü turunda Ankara’da biraraya geldi.
Toplantıda Pozitif Gündem listesinde yer alan girişimcilik, turizm, enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon, denizcilik, bilgi ve iletişim teknolojileri, eğitim, sosyal güvenlik, sağlık ve çevre alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi gibi 25 başlıkta kaydedilen ilerleme hakkında ayrıntılı bir güncelleme yapıldı. Birçok maddenin başarıyla sonuçlandırıldığı kaydedildi. Listedeki diğer bazı maddelerde de tatmin edici ilerleme sağlandı.
Görüşmeler, bir sonraki üst düzey toplantı sırasında imzalanabilecek ilgili anlaşmaların nihai hale getirilmesi için bir çerçeve oluşturdu.
Sözkonusu aktif ve devam eden süreçte elde edilen kaydadeğer ilerleme ışığında, iki taraf, Pozitif Gündem bağlamında ilave işbirliği konularının araştırılması hususunda mutabık kalındı.