İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O gelişmeye Türkiye’den İlk açıklama

Son güncelleme tarihi 9 Eylül 2021

Haber: Sibel Yeşilmen

Afganistan’ın yeni ismi Afganistan İslam Emirliği oldu ve Afganistan’da geçici hükümet açıklandı. Başbakanlık koltuğuna Hasan Akhund getirildi. Akhund’un ismi BM terör listesinde bulunuyor. ABD, AB ve BM kurulan hükümete kapsayıcı olmadığı ve sadece terörle bağlantılı ve aranan Taliban üyelerinden oluştuğu gerekçesiyle tepkili. Dünya, Taliban’ın sözlerine değil icraatlarına bakacakları, verdiği sözleri tutmasını istedikleri ve kadın ile kız çocuklarına davranışları konusunda hassas olacakları vurgusu yapıyor.

Hükümette Başbakan Yardımcısı Molla Birader, İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, Savunma Bakanı ise Molla Muhammed Yakup oldu. Hakkani FBI’ın en çok arananlar listesinde yer alıyor.

Türkiye’den ilk tepki Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban’ın ‘geçici hükümet’ini açıklaması hakkında, “Bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da bilemeyiz. Bize düşen şu anda bu süreci dikkatle takip etmektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabil Havalimanı‘nın işletilmesine ilişkin olarak ise “İşin başından itibaren olumlu yaklaşım içinde olduk. Geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok. Prensiplerimize yönelik olumlu süreç devam ederse biz de buna karşı olumlu yaklaşımı ortaya koyarız” diye konuştu.

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights