İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kullanılacak …

Haber: Sibel Yeşilmen

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “S-300 NATO ittifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır” dedi. S-400 konusunda çeşitli soruların geldiğini söyleyen Bakan Akar, S-400’ün bir savunma sistemi olduğunu, bunun ne ABD ne de başkaları tarafından tenkit edilebileceğini ifade etti. Uzun menzilli bölge, hava ve füze savunma sistemini tedarik çalışmalarının hiçbir gizli gündem olmadan, açık şekilde yapıldığını belirten Bakan Akar, “Şu anda S-400 nerede?” söylemlerine ilişkin, şu karşılığı verdi: “Türkiye’ye bir hava taarruzu oldu da biz S-400’ü kullanmadık mı? Savunma sistemi bu… ‘Nerede kullanacağız bunu?’ Bu bir askerî konu, savunma, güvenlik konusu. Her şeyi pencere önünde, sahnede yapacak hâlimiz yok. Birtakım tedbirlerimiz, çalışmalarımız var. Gerektiği yerde ve zamanda kullanılacağını da herkesin bilmesi lazım. Bu konuda bir geri adım yok. Dolayısıyla bazı şeyler gizli, ülkelerin kendi millî sırlarıdır.” dedi.

Bir milletvekili tarafından kullanılan ‘kimyasal silahlarla’ ilgili değerlendirmeyi hatırlatan Bakan Akar, şu açıklamayı yaptı:

“Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kesinlikle ve asla, herhangi bir şekilde gaz, kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alınmış ne alındı ne saklı ne gizli. Uzmanlar tarafından bakıldığında Türkiye’de ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde böyle bir şeyin olmadığı çok açık ve net. Fakat bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Mehmetçiğin son derece onurlu ve şeffaf bir şekilde yaptığı terörle mücadeleyi lekelemek için bu tür iddialar periyodik bir şekilde tekrarlanıyor. Bunların hiçbirinin aslı da esası da yok.”

Millî Savunma Bakanlığının 2022 yılı bütçe teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı konuşmada, ” Modernizasyon faaliyetlerinden bahsetmişken gündemdeki S-400, F-35 ve F-16 ile ilgili gelişmelere değinmek istiyorum. 1990’lı yılların başından itibaren uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi tedarik çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu çerçevede tedarik prensiplerimize uygun olan S-400 sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017 tarihinde imzalanmıştır.S-400 bir savunma silah sistemi olup; S-300, NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır.” dedi.

Bakan Akar şunları söyledi:

F-35 projesinde ise tüm sorumluluklarımızı yerine getirmemize rağmen, S-400 gerekçe gösterilerek F-35 tedarikimiz engellenmiştir. Bu gelişmeler üzerine Türk ve ABD heyetleri, 27 Ekim 2021’de Ankara’da bir araya gelmiştir.  Bu görüşmede Türkiye’nin uğradığı zararın nasıl telafi edileceği de dâhil olmak üzere, F-35 için yaptığımız harcamaların geri ödenmesine yönelik görüş ve taleplerimiz iletilmiştir.  Mali hususlarda ayrıntılı olarak müzakerelerde bulunmak üzere, 2022 yılı başlarında ABD’de yeniden bir araya gelinmesi hususunda mutabık kalınmıştır.

Bunun yanı sıra yeni F-16 tedariki ve mevcut F-16 savaş uçaklarımızdan bir kısmının modernize edilmesi için resmî talebimiz Yabancı Askerî Satışlar çerçevesinde ABD’ye 30 Eylül 2021’de iletilmiştir. ABD yönetiminin konuya olumlu yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Ancak süreç Kongre onayına tabi olacağından, gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

ABD’nin tavrının olumsuz olması durumunda Türkiye, içinde bulunduğu tehdit ortamında güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabii olarak başka alternatifleri değerlendirmek durumunda kalacaktır. Bu ve benzeri sorunları görüşmek üzere temaslarımız sürmekte olup şu anda da Bakanlığımızdan bir heyet ABD’de bulunmaktadır.

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights