İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Taliban heyeti Ankara’da. Taliban’a ne mesaj verildi?

Haber: Sibel Yeşilmen

Katar’ın başkenti Doha’da Amerikalılar ve Avrupalılar ile görüşen ve sonrası Ankara’ya gelen, istihbarat dahil İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin de hazır bulunduğu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti ile geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Muttaki başkanlığındaki Taliban heyeti ile yapılan görüşmede insani yardımlar, Afganistan ekonomisi, terörizmle mücadele ve Türkiye’nin kız çocuklarının eğitimi ve kadınların iş hayatına katılması konusundaki tavsiyeleri görüşüldü.

Görüşme sonrasında Bakan Çavuşoğlu verilen mesajları şöyle açıkladı.

“Afganistan’daki son durum hakkında kendilerinden bilgiler aldık. Türkiye olarak kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık. Biz bugüne kadar uluslararası topluma şu andaki Taliban yönetimi ile angajmana girmenin önemini anlatıyorduk. Uluslararası toplum şu anda herkes zaten bu pozisyonda. Tanıma farklı angajmana girmek farklı bir şey. Özellikle acil ihtiyacı olan insani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Biz Kızılay olarak en son 33 bin tonluk insani yardım paketini Afganistana ulaştırdık. Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor. Terörle mücadele önemli, herhangi bir boşluk olursa terör örgütlerinin saldırılarını arttıracağını görüyoruz, özellikle DAEŞ’in diğer taraftan da başından beri şu andaki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Biz batılılar gibi üs perdeden değil ülkenin birliği-beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiğini söyledik. Zor zamanlarda ülke içinde birliğin beraberliğin tesisi için önemli.kadınların, çocukların, kızların eğitimi konusunda, kadınların iş yaşamına katılımı konusunda tavsiyelerimizi paylaştık bunun müslüman dünyanın da bir beklentisi olduğunu belirttik.

Terörle mücadele ve göçmler konusu görüştüğümüz diğer konulardı. Bizde de Afgan göçmen var. Bunlardan bazılar dönmek istiyor. Taliban yönetimi de ülkelerine dönmeleri konusunda ellerinden gelen desteği vereceklerini söylediler.

Çavuşoğlu heyetin Dışişleri’nden Diyanet İşleri Başkanlığına gideceğini de açıkladı.

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights