İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SON DAKİKA-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan İdlib açıklaması: “Astana ve Soçi süreçleri yara almaya başladı”

Haber: Sibel Yeşilmen

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yeniden Asya Girişimi” Ankara’daki Asya Büyükelçilerini Bilgilendirme Toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, ” Astana ve Soçi süreçleri tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya başladı ” dedi. Çavuşoğlu, “Rusya’nın rejimi kontrol edemiyoruz bahanesini doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Yaklaşık 1 hafta önce de Lavrov’la telefonda görüşmüştüm o gün de rejimin saldırganlığının artmaya başladığını, bir an önce rejimin bu saldırganlığını durdurmak gerektiğini kendilerine söylemiştim. Rejimin gözlem noktalarımıza taciz ateşi yaptığını söylemiştim. Soçi ve Astana sürecinde Rusya bizim İran ile birlikte ortaklarımızdan birisidir. Rejimin bu saldırganlığnıı bir an önce durdurmak gerekiyor, Astana ve Soçi süreçleri son zamanlarda tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya başladı, önemini kaybetmeye başladı. Bizim amacımız Ruslarla temaslarda Astana ve Soçi süreçlerini canlı tutmak, daha da güçlendirerek siyasi çözüme gitmek ama bu çok da kolay değil”

Rejimin saldırganlığı, arsızlığı artıyor.  Lavrov’la görüştüm. Bir an önce kalıcı ateşkes saglamak ve kalıcı siyasi çözüm istiyoruz. Bize yönelik saldırıları tolere etmemiz mümkün değil. Karşılığını verdik, bundan sonra da vereceğiz. Çok fazla zayiat verdiler”

“Gözlem noktalarının amacı ihlalleri gözetlemekti. Sahada bu ihlaller rapor ediliyor ama şimdi bunun faydası yok. Rejimin İdlib’i almak için saldıracaklarını bunu bekliyorduk. Gözlem noktalarımıza taciz ateşleri olunca bunları güçlendirmek de bizim görevimiz. Bunu yapmak en doğal hakkımız”

“Her zaman bilgilendirme (Rusya’ya) yapılıyor. Bildirimde bulunmamak mümkün değil. Sürekli biz her faaliyetimizde bir çatışma olmasın, bir dost ateşi olmasın diye bildirimlerde bulunuyoruz. Aksi taktirde kaza olabilir. Burada Rejimi biz tam kontrol edemiyoruz, durduramıyoruz bahanelerini de doğru bulmuyoruz. Ama rejimin dizginlenmesi gerekiyor.Tüm bunlar gösteriyor ki Rejim siyasi çözüme değil askeri çözüme inanıyor”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights