İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yanlış anlaşılma giderildi

Son güncelleme tarihi 29 Aralık 2020

Haber: Sibel Yeşilmen

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu şiir dün diplomaside gerginliğe neden olmuştu. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı, Türk Dışişleri Bakanlığı da Ankara’daki İran Büyükelçisini Bakanlığa çağırarak izahat istemişti. Az önce Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da devreye girdi ve İranlı mevkidaşı Zarif ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan açıklamaların kabul edilemeyeceğini ifade etti. İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada da, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Zarif arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, son zamanlarda yaşanan yanlış anlaşılma giderildi ve taraflar,iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve genişletilmesinin önemini vurguladı.^denildi.

Dün ne olmuştu?

Türk Büyükelçi, görev yaptığı ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak protesto edildi.

Ülke İran. Büyükelçi ise Derya Örs.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan’da okuduğu şiir nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Kısa bir süre önce de Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan İran’ın Ankara Büyükelçisi’ne, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik mesnetsiz iddialar konusundaki tepki dile getirildi.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Büyükelçi Örs sert bir şekilde kınandı.

Dışişleri Sözcüsü Said Hatibzade, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükelçi Derya Örs‘ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu şiir nedeniyle çağrıldığını belirtti.

Hatibzade, açıklamasında, “Türkiye Büyükelçisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından çağrıldı ve sert kınama kendisine iletildi. İran’ın konuyla ilgili acil izahat beklediği kendisine bildirildi.” ifadelerini

kullandı. Erdoğan, Bakü’deki konuşmasında Şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Topraktan pay olmaz” şiirinden bir bölüm okumuştu. Şiir, Azerbaycan ve İran sınırındaki toprakların yeniden birleşmesinden bahsediyordu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’te konuya ilişkin olarak bir paylaşımda bulunmuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights