İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SON DAKİKA-Türkiye protesto notası verdi. AB ve İtalya Büyükelçileri ile Almanya maslahatgüzarı Dışişleri’ne çağrıldı.

Haber: Sibel Yeşilmen

Türkiye, AB’nin Ankara’daki temsilcisini ve İtalya Büyükelçisi ile Almanya maslahatgüzarını Dışişleri’ne çağırdı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal Roseline-A adlı ticari gemimize İrini Operasyonu çerçevesinde Türkiye’nin açık izni olmadan çıkılması ve denetlenmesi olayını protesto etti ve ilgili ülkelere Nota verdi. Notada olayın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve tazminat haklarımızın da muhafaza edildiği kayıt altına alındı.

Öte yandan Libya’ya giden ticaret gemisinin hukuk dışı aranmasına ardarda açıklamalar vasıtasıyla tepki yağıyor. Sosyal medyada Türk gemisinin Alman savaş gemisi tarafından aranmasını ABD ile yaşanan çuval krizine benzetenler dahi var. Ancak diğer yandan Dışişleri Bakanlığı’nın ardından açıklamalar TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldi.

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy ilk açıklamayı yapmıştı ve “Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin ağır hava şartları altında saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle karşılıyoruz. Yetkisiz ve güç kullanılarak yapılan bu eylemi protesto ediyoruz. Bundan doğabilecek zarar ve kayıplara karşı ilgili gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tazminat hakkı tabiatıyla saklı olacaktır.” demişti.

Aksoy’un ardından TBMM Başkanı Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da açıklama yaptı. Yaptıkları açıklamalar şöyle:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Ticari amaçlı Libya’ya seyreden Türk gemisine Alman fırkateyni tarafından yapılan müdahaleyi şiddetle kınıyorum.Bu modern bir korsanlık, eşkiyalık ve barbarlıktır. Türkiye, gerekli girişimleriyle bu uluslararası hukuksuzluğun ve edepsizliğin hesabını ivedi bir şekilde soracaktır.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: AB’nin meşru Libya Hükümeti, NATO ve ülkemizle istişare etmeden başlattığı Irini Harekâtı son operasyonuyla taraflı olduğunu bir kez daha tescil etmiştir.Darbeci Hafter’e gelen silah desteğini denetlemeyen, aksine meşru Libya hükümetini cezalandırmayı hedefleyen bu tartışmalı harekât çerçevesinde bir Alman fırkateyni tarafından yük gemimize karşı gerçekleştirilen bu hukuksuz müdahaleyi şiddetle kınıyorum.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak: “Bu son derece vahim bir gelişmedir. Uluslararası sularda bayrak devletinin izni olmadan gemiye çıkılmaz, ticari bir gemi. Ne oldu ticaret serbestisi? Almanya ve Avrupa Birliği’nin yaptığı uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye’den derhal özür dilenmelidir.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights