İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye kendi NAVTEX Hizmet Sahasında kesintisiz ve eksiksiz olarak yerine getirmeye devam edecektir.

Haber: Sibel Yeşilmen

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yunanistan Ege ve Doğu Akdeniz’de her alanda uluslararası hukuku tanımayan ve ihlal eden tutumunu ısrarla sürdürmektedir.” denildi.
Bakanlık açıklaması şöyle:

Ege Denizi’nde Yunanistan tarafından düzensiz göçmenlerin botlarına zarar verilerek hayatları tehlikeye atılmakta ve Türkiye sahillerine geri itilmektedir.
Belgeleriyle de kamuoyuna yansıyan söz konusu insanlık dışı uygulama uluslararası hukukun açık bir ihlalidir.
AB Ombudsman Kurumunun; bu zalimce ve yasadışı geri itme uygulamasına karşı AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (FRONTEX) nezdinde soruşturma başlatması, Yunanistan’ın hukuk tanımaz ve insanlık dışı uygulamalarının artık saklanamaz boyutlara ulaştığının en açık göstergesidir.
Türkiye uluslararası hukuktan doğan meşru haklarına dayanarak kendi kıta sahanlığında sismik araştırma faaliyetlerine devam etmektedir.
Bölgede gerilimi tırmandıran; hukuki dayanaktan yoksun iddiaları, kesintisiz sürdürdüğü provakatif taciz ve ihlalleri, diyalog yerine sürekli üçüncü taraflara gitme yolunu seçen uzlaşmaz tutum ve eylemleriyle Yunanistan’dır. 
Türkiye, uluslararası hukukun yüklediği sorumluluklar dahilinde kendi NAVTEX Hizmet Sahasında seyir yapan denizcilerin seyrü sefain emniyetini sağlamak maksadıyla gerekli seyir ikazlarını yayınlamaktadır. Bölgede seyir yapan denizcilerin emniyetini sağlamaya yönelik bu hizmeti Türkiye kendi NAVTEX Hizmet Sahasında kesintisiz ve eksiksiz olarak yerine getirmeye devam edecektir.
Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerimizle ilgili olarak, TSK tarafından Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemilerimize Akdeniz’de, Fatih sondaj gemimize Karadeniz’de,  refakat ve koruma görevi icra edilmektedir.
ORUÇREİS Araştırma Gemimizin faaliyetleri 29 Kasım tarihine kadar uzatılmıştır.
Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bölgedeki doğal kaynakların hakkaniyet çerçevesinde adil paylaşımından yanadır. 
Türk Silahlı Kuvvetleri Ege’de, Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam etmektedir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights