İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Ortak Barış Gücü’nde yer alacak

Son güncelleme tarihi 13 Kasım 2020

Sibel Yeşilmen

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü’de, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Ankara’da Azerbaycan-Ermenistan arasında varılan anlaşma sonrasında Türkiye’nin rolüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 11 Kasım’da, bölgedeki ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturulacak Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi’ne ilişkin mutabakat zaptı tarafımızca Sayın Şoygu ile birlikte imzalanmıştır. Böylece Türkiye, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere ortak barış gücünde yer alacaktır.” dedi.

“Türkiye orada nerede? Türkiye işin dibinde. Hem masada hem sahada diyoruz. Yarın Rusya’dan geniş bir heyet geliyor. Arkadaşlarımız taktik ve teknik olarak, kim nerede duracak, kaç kişi olacak, ne yapacak, ne edecek onları görüşecek. Tabii ki bizim burada varmaya çalıştığımız nokta, en sonunu söyleyeyim, ateşkesin kalıcı olması, istikrarın, barışın, normalleşmenin sağlanması, hudutların açılması, refahın yayılması. Kimse kimsenin hakkına tecavüz etmesin mesele bu. Bu konu sadece bizim fikrimiz değil, Azerbaycan’da konuştuğumuz en yüksek düzeydeki yetkililer dâhil, diğer arkadaşlarımızın samimi kanaati, beklentisi.” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu ise “Rusya ile ortak gözlem merkezi kurulması konusunda mutabakata vardık. Nihai belge Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında imzalandı. Anlaşmada Rusya’nın oynadığı rolü önemsiyoruz. Rusya’dan yarın gelecek heyetle ayrıntıları konuşacağız. Merkezin çalışma detayları yarınki toplantıda belli olacak. Rusya’nın rolü ne ise Türkiye’nin rolü de o olacak. Denetim ve gözetleme merkezi önemli işlevler görecek. Tespit, gözlem, ihlaller olduğunda bunları inceleyecek, raporlayacak. Ateşkesin kalıcı bir istikrara vesile olmasını diliyoruz. Azerbaycan nasıl isterse yanlarında olacağız” dedi. 

Çavuşoğlu, ” Ermenistan anlaşmaya uymalı. Ateşkeste Ermenistan Başbakanının imzası var mı, var. O, ülkeyi bağlar. Ateşkesi bozarlarsa bedelini öderler” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights