İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir sonraki görüşme Atina’da…

Son güncelleme tarihi 25 Ocak 2021

Haber: Sibel Yeşilmen

Türkiye ile Yunanistan arasında İstanbul’da yapılan istikşafi görüşmelerin 61. turu tamamlandı. Bir sonraki görüşmenin Atina’da yapılması konusunda taraflar mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir.” dedi.

.ABD’den de “Yunanistan ile Türkiye arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasını ve her iki hükümetin bu sürece olan bağlılıklarını memnuniyetle karşılamaktadır. Doğu Akdeniz’deki gerilimleri azaltmaya yönelik tüm çabaları destekliyoruz.” açıklaması geldi.

Görüşmelerde Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler-Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür Yardımcısı Barış Kalkavan katıldı. Yunanistan’ı emekli Büyükelçi Pavlos Apostolidis, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Büyükelçi Aleksandros Kuyu ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin Özel Kalem Müdürü İfigeniya Kanara temsil etti.

Görüşmede, daha önce yapılan 60 turda ele alınan konular değerlendirilerek, mevcut durum ve son gelişmeler ile geleceğe yönelik bu konularda atılabilecek adımlar ele alındı.

Öncesinde Erdoğan başkanlığında toplantı

Yunanistan ile bugün başlayan 61.İstikşafi görüşmeleri öncesinde İstanbul’da, Vahdettin Köşkü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önemli bir Değerlendirme Toplantısı‘na evsahipliği yaptı. Toplantıda, İstikşafi görüşmelerinde Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal da hazır bulundu.

Türkiye ve Yunanistan 5 yıl aradan sonra Ankara’nın daveti üzerine İstikşafi görüşmelerinde bir kez daha aynı masaya oturacak. Ancak, Yunanistan ile yıllarca müzakere yapmış, konunun uzmanı kıdemli diplomatlar, deneyimli eski Büyükelçiler Atina’nın devam eden uzlaşmaz tavrı nedeniyle bu görüşmelerden de bir sonuç çıkmasını beklemiyor. Doğu Akdeniz konusunun ise görüşmelerde gelmesi halinde Ankara’nın net tavrının Yunan tarafına gösterilmesini istiyor.Görüşmelerle, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği “adil, kalıcı ve kapsamlı” bir çözüm zemini oluşturulmak isteniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantıda ayrıca Doğu Akdeniz, Libya, Dağlık Karabağ ve Suriye başta olmak üzere dış politikaya ilişkin bölgesel gelişmeler ele alındı, Avrupa Birliği ile ilişkileri güçlendirecek adımlar görüşüldü.

Farklı ülkelerle ikili ilişkilerden küresel gelişmelere kadar birçok başlıkta güncel dış politika durumunun değerlendirildiği toplantıda, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi dış politikada da “etkisini artıracak, hak ve menfaatlerini koruyacak, itibarını yükseltecek” adımları diplomasi ve diyolag yoluyla kararlılıkla uygulamaya devam edeceği vurgulandı.

Toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights