İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Komik duruma düşüyor”…

Son güncelleme tarihi 21 Eylül 2022

Sibel Yeşilmen

“Kendilerini komik duruma düşürüyorlar.” Bu sözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait. Yunanistan için söyledi. BM Genel Kuruluna hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında sıklıkla Yunanistan’a yüklendi.

Erdoğan, Türkiye’nin Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’deki tüm meselelerin iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesini istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bölgede, ülkemizle asla denk olmayan siyasi ve askeri seviyesine rağmen, güç gösterisi peşinde koşanlar, kendilerini komik duruma düşürmektedir. Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın sürmesi, tüm tarafların hak ve hukukuna saygı gösterilmesine bağlıdır. Yunanistan’dan, gerginlik ve tahrik siyasetini bir kenara bırakarak, iş birliği ve dayanışma çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz. Daha önce önerdiğimiz Doğu Akdeniz Konferansı’nın bu amaca hizmet edeceğini düşünüyoruz. Muhataplarımızın, şimdiye kadar bu konuda en ufak bir adım dahi atamaması, kimin barış ve diyalogdan kimin de gerilimden yana olduğunu göstermektedir. Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz’deki haklarını sonuna kadar savunurken kendi siyasi hesapları uğruna gerginlik stratejisi izleyenlerin oyunlarına da asla gelmeyecektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasındaki ana başlıklar şöyle:

“Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz.”

  • Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya ulaşmasını temin ettik. Sevkiyatın ivme kazanmasını memnuniyetle izliyoruz
  • “(İstanbul Mutabakatı) Tahıl arzının sürdürülmesinde kritik öneme sahip bu mutabakat, BM’nin son yıllarda imza attığı en büyük başarılardan biridir.”
  • “(Rusya-Ukrayna savaşı) Uluslararası kuruluşları ve tüm ülkeleri, Türkiye’nin kalıcı barışın tesisine yönelik çabalarına samimi destek vermeye çağırıyorum.”
  • Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafa da onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözümü bulmamız lazım
  • “Mülteci krizi, daha iyi bir gelecek aramak için yola çıkan masumları botlarını batırıp ölüme terk etmekle, toplama kamplarına doldurmakla çözülemez.”
  • “Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’deki göçmenlere yönelik zulümlerini artırdığını görüyoruz. Biz Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege’yi mülteci mezarlığına çevirmektedir”
  • “Bölgede, ülkemizle asla denk olmayan siyasi ve askeri seviyesine rağmen, güç gösterisi peşinde koşanlar, kendilerini komik duruma düşürmektedir.”
  • “Güvenlik güçlerimize terör saldırıları gerçekleştiren, Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK ve türevlerine karşı kayıtsız kalmamız beklenemez.”
  • “Terör örgütleri ve zalim rejimler yerine ülkemizle iş birliği yaparak bölgenin güvenliği ve refahına katkıda bulunmak isteyecek herkesle çalışmaya hazırız.
  • “Suriye’de hayata geçireceğimiz yerleşim yerleri projesi konusunda herkesin gerekli çabayı göstermesini, dayanışma sergilemesini bekliyoruz.”
  • “Başkenti ‘Doğu Kudüs’ olan Bağımsız Filistin kurulmalıdır. Filistinlilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması şarttır.”
  • “Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son verilmeli. KKTC’yi resmen tanımaya davet ediyoruz.”
Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights