İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD ilk temasta “”İnsan hakları ve demokrasi” vurgusu yaptı

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2021

Haber: Sibel Yeşilmen

Merakla beklenen görüşme gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel’de bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Bakan Blinken’ın görüşmede Ankara’ya Rus S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmaması konusunda yeniden uyarıda bulunduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre Blinken ayrıca Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çıkmasına ilişkin kaygılarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu düzenlediği basın toplantısında görüşmeye ilişkin açıklama yaptı: “ABD Dışişleri Bakanı’yla Türkiye ya da ABD’de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık”dedi. “ABD’ye S-400 işinin bittiğini bir kez daha söyledik” diye konuştu.

Görüşme sonrasında her iki Bakanın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalarda farklılıklar göze çarptı. ABD yine demokrasi ve insan haklarına vurgu yaparken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamasında yer almadı. Blinken ayrıca Yunanistan ile İstikşafi görüşmelerin önemine dikkat çekti, terörle mücadelede işbirliğinin altını çizdi.

Çauşoğlu ise ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını yapıcı bir görüşmede ele aldık, terörizmle mücadele konularında etraflı görüş alışverişinde bulunduk. Afganistan, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, suriye, Irak, Libya konularını ele aldık dedi.

Blinken göreve geldikten sonra Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi yapmıştı ancak iki Bakan ilk kez yüzyüze geliyor. Blinken ve Çavuşoğlu NATO Dışişleri Bakanları toplantısı nedeniyle Brüksel’de bulunuyor.

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights