İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Açıklandı, önümüzdeki ay…

Haber: Sibel Yeşilmen

BM Genel Kuruluna hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Paris İklim Anlaşması’nı önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepimize düşen görev, bu tehdit karşısında, hakkaniyete dayalı bir yük paylaşımıyla tedbirlerimizi almak, yükümlülüklerimizi süratle yerine getirmektir.” diye konuştu.

Türkiye olarak bu anlayışla hareket ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Paris İklim Anlaşmasına ilk imza atan ülkelerden biriyiz. Ancak, yükümlülüklerle ilgili adaletsizlikler sebebiyle henüz bu anlaşmayı yürürlüğe koymamıştık. Son dönemde bu çerçevede kaydedilen mesafenin ardından aldığımız kararı, buradan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulundan tüm dünyaya duyurmak istiyorum. Paris İklim Anlaşması’nı, atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz. Glasgow’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansından önce, ‘karbon nötr’ hedefli anlaşmanın onay aşamasını tamamlamayı düşünüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam politikalarımızda köklü değişikliğe yol açacak bu süreci, 2053 vizyonumuzun ana unsurlarından biri olarak kabul ediyoruz.”

“Türkiye, iklim değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da üzerine düşenleri yapacaktır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de iklim değişikliğiyle ilgili atılan diğer adımlara da işaret ederek, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına uyum için gereken eylem planının hazırlanıp, geçen aylarda devreye alındığını belirtti.

Eşi Emine Erdoğan öncülüğünde yürütülen “sıfır atık” projesiyle, geri kazanım oranını 3 yılda 9 puan artırdıklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan yaklaşık 23 milyon hektara yükselterek yutak alanlarımızı çoğalttık. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kurulu gücümüz içindeki payını yüzde 53’e çıkardık.” bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanayiyi temiz üretim faaliyetlerine uygun şekilde yapılandıracak adımların uzunca bir süredir teşvik edildiğini anımsatarak, bu çalışmaları, gereken finansman desteğini alarak daha ileriye taşıma konusunda kararlı olduklarının altını çizdi.

“Küresel hiçbir soruna, krize, çağrıya kayıtsız kalmayan Türkiye, iklim değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da üzerine düşenleri yapacaktır.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşı karşıya kalınan tüm zorluklara rağmen daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancını taşıdıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletleri, bu doğrultuda tüm insanlığı ilgilendiren meselelerin çözümü için yegane platform olarak görmeyi sürdürdüklerinin altını çizerek, BM binasının hemen karşısında yer alan ve açılışı dün yapılan yeni Türkevi’nin de Birleşmiş Milletler sistemine olan güvenin bir ifadesi olduğunu dile getirdi.

“Barış, istikrar, refah ve mutluluk içinde bir dünyayı beraberce inşa edebiliriz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyadaki en büyük beş diplomatik ağdan birine sahip bir ülke olarak, geniş bir coğrafyada, vicdanlı ve adil çözümler için sahada ve masada güçlü şekilde varlık gösteriyoruz. Barış, istikrar, refah ve mutluluk içinde bir dünyayı beraberce inşa edebiliriz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’nin 76’ncı Genel Kurul çalışmalarının başarıyla geçmesi temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nda konuşmak üzere Yeni Türkevi’nden BM Genel Merkezi’ne yürüyerek gitti.

Mission News Theme by Compete Themes.
error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights